2010-09-10 11:49:43• hírek • Szatmár.ro

Perelnek a volt luxusnyugdíjasok

Szatmár megyében speciális nyugdíjak csökkentése által havonta összesen 101 210 lejt spórol meg a román állam.

Az 528/2010. szám alatt megjelent 737-es számú kormányhatározat értelmében, augusztusban országszerte mintegy 6.250 speciális nyugdíjat vizsgáltak felül, és számoltak át. Az átszámolások miatt egyes „luxus-nyugdíjakat" 80 százalékkal is csökkentették.

Az átszámolások után csökkent a volt pilóták, bírósági kiegészítő személyzet, a volt honatyák, diplomaták, parlamenti képviselők, illetve diplomaták és az ellenőrzési hivatal alkalmazottainak nyugdíja. Az új jogszabály szerint ezek járandóságát a teljes nyugdíj biztosítási hozzájárulás alapján fizetik ki, és nem az utóbb években elért jövedelem alapján. A kormány arra számít a jelentős csökkentéssel idén megtakaríthat akár 80 millió lejt is.

Az utóbbi hetekben Szatmár megyében 47 luxusnyugdíjat vizsgáltak át - tudtuk meg Eugenia Saboutól, a Szatmár Megyei Nyugdíjbiztostóház igazgatójától. Abból a  negyvenhét személyből, akik speciális nyugdíjban részesülnek, a drasztikus csökkenés miatt többen perhez is folyamodhatnak.

A nyugdíjosztály vezetője elmondta, hogy ezek közül négy nyugdíjas honatya volt (közülük három parlamenti képviselő és egy szenátor volt), három nyugdíjas korábban az állami számvevőszéken dolgozott, egy pilóta, a többi pedig az igazságügyi intézmények valamelyikénél - a bíróságon, vagy az ügyészségen - dolgozott . Eugenia Sabou hangsúlyozta, hogy csak Szatmár megyében e negyvenhét speciális nyugdíj csökkentése által havonta összesen 101.210 lejt spórol meg a román állam.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: